Diyabetik Ayakta İngiltere Modeli




Diyabet hastalığının en büyük komplikasyonlarından biri olan diyabetik ayak için İngiltere oldukça etkili bir program ile diyabetik ayağın zararlarını en aza indirgemeye çalışmakta. Bu konu hakkında oldukça faydalı olan çalışma hızla  devreye konuldu.


Başlatılan program çerçevesinde diyabetik ayağa sahip hastalara gerekli temel 3 aşamada eğitim verilmekte. Bu eğitimlerden ilki hastanın kişisel bakımını sağlaması ardından ikinci olarak diyabetik ayağa nasıl bakmaları gerektiği ve son olarak da diyabetik ayağın komplikasyonlarının farkına vararak, ayaklarını kontrol etmeleri hakkında bilgilendirerek diyabetik ayak mücadelesinde oldukça önemli bir başarı yakalanmıştır.




Bu eğitimin ardından hastalara diyabetik ayağın bakımı konusunda 10 maddelik bir bilgilendirme ile İngiltere'de bulunan ve bu programı deneyen hastanede program için toplamda ki maliyet 33.000 sterlin harcanarak desteklenmiştir. Sonuç olarak amputasyonlarda azalmaya bağlı olarak 250.000 sterlin kazanç sağlanarak programın başarısı ve güvenilirliği kanıtlanmıştır.




Kaynak: - diabetes.org.uk

              - Türkiye'de Diyabetik Ayak Konusunda Yenilikler ve Yasal Düzenlemeler
                 Prof. Dr. Neşe Saltoğlu


0 yorum:

YAKIN ÇEVRENİZDE, SİZ DE DAHİL DİYABETLİ VAR MI ?

"Doğru eğitimin, doğru bilmenin, doğru görmenin ve doğruyu yapmanın, hastalıktan koruma ve tedavi etmede, diyabetik ayak yarasındaki kadar etkili olduğu, hastanın kaderinin bu denli değiştiği ve multidisipliner yaklaşımın mutlaka gerekli olduğu bir başka hastalık yoktur". "İnsan değerinin anlaşılamadığı toplumlarda, ayak sağlığının değerini anlamak ve anlatmak oldukça zordur".
Prof.Dr. Mücahit ÖZYAZAR