Diyabette Beslenmenin İlk Amacı



ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güneş:

Kan şekeri ölçümünün ardından diyabetin devamında gelişebilecek komplikasyonları önleyerek hastanın hayat kalitesini yükseltmeyi amaçladıklarını söyleyen Güneş, tedavinin üç tane temel ayağının olduğunu belirterek bunların medikal tedavi, beslenme tedavisi ve egzersiz olduğunu söyledi.

Diyabetlilerin mutlaka ilk olarak yedikleri besinlerin ve bu besinlerin kan şekerine olan etkilerinin sonucuna dikkat çeken Didem Güneş, her yıl yapılacak olan kontroller için yılda 2 kez mutlaka diyabet konusu hakkında deneyimli  ve tecrübe sahibi bir diyetisyene danışılması gerektiğini söyledi. Diyabeti olsun veya olmasın tüm kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için yemeleri gereken besinlerin aynı olduğunu belirten Güneş, diyabetli biri olmanın diğer insanlardan farklı bir besini tüketmek veya tüketmemej anlamına gelemeyeceğini söyledi.

Güneş, hem diyabet hastalarının hem de sağlıklı bireylerin uyması gereken genel önerileri şöyle sıraladı:

“Aileniz için pişirilen, ‘sağlıklı’ her besin sizin için de uygundur. Daha fazla nişastasız sebze (brokoli, ıspanak), meyve ve bakliyat tüketin. Tahılların en az işlenmiş olanlarını tercih edin. Tatlılardan kaçının, yağ, şeker ve tuzu mümkün olduğunca az kullanın. Sağlıklı et ve sağlıklı yağlar tercih edin; zeytinyağı, kabuklu yemişler (badem, ceviz…) gibi. Hazır, paketlenmiş gıdada bulunan trans yağları tüketmeyin. Meyve suyu yerine lif içeriği zengin meyveyi tercih edin. Bal, reçel, marmelat gibi gıdalardan sakının. Yemeklerde zeytinyağını tercih edin, mevcut kilonuza kaç yılda ulaştığınızı düşünün ve bu nedenle birkaç ay içinde mucizeler beklemeyin. 

Öğün atlamayın, 3 ana ve 3 ara öğün tüketin. Böylece ana öğüne daha tok girip daha az kalori almış olursunuz. Uykusuzluk ve stres diyet uyumunu güçleştirir ve kilo alımına yol açar, stresle baş etmenin yollarını araştırın (hobi, yürüyüş, doğa vb) eğer kendi başınıza baş edemiyorsanız destek alın. Dışarıda yeme alışkanlığınızdan kurtulun, sayıyı minimuma indirin. Çikolata, cips gibi gıdalar tüketmeyin, çocuklarınıza da erken yaşta sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın. Daha fazla su tüketin, yemeklere baharat ilavesi iştahı azaltacaktır.”

0 yorum:

YAKIN ÇEVRENİZDE, SİZ DE DAHİL DİYABETLİ VAR MI ?

"Doğru eğitimin, doğru bilmenin, doğru görmenin ve doğruyu yapmanın, hastalıktan koruma ve tedavi etmede, diyabetik ayak yarasındaki kadar etkili olduğu, hastanın kaderinin bu denli değiştiği ve multidisipliner yaklaşımın mutlaka gerekli olduğu bir başka hastalık yoktur". "İnsan değerinin anlaşılamadığı toplumlarda, ayak sağlığının değerini anlamak ve anlatmak oldukça zordur".
Prof.Dr. Mücahit ÖZYAZAR