2016/1 KPSS Yerleştirmelerinde Podolog Atamaları Hakkında

Ülkemizde 2012 yılında eğitim-öğretim hayatına başlayan podoloji programının mezunlarına maalesef 4 yıllık zaman içinde kamu kurumlarına atamalarda yer verilmedi. Bu sebeple gözlerimiz önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan 2016/1 KPSS yerleştirmelerine çevrilmişti. Geçtiğimiz günlerde atamaların hangi alanlarda ve nerelere yapılacağı açıklandı. Kamu kurum ve kuruluşlarınca merkezi yerleştirme yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına gönderilen (Milli Eğitim Bakanlığına ait Öğretmen kadroları ve kariyer meslek memurları dışında kalan) toplam (10.144) kadro ve pozisyon içinde maalesef Podologlara kontenjan ayrılmadı. Halbuki ülkemizde podoloji gibi yeni bilim dalları olan sağlık fizikçisi, odyoloji teknikeri, perfüzyonistler gibi birçok branşa yer verilmeye başlandı.


Podoloji Programı geçtiğimiz dört yıl içinde Kocaeli Üniversitesi’nden 16 mezun verdi. 2016 yılı Ağustos ayında ise Kocaeli Üniversitesi 18, Acıbadem Üniversitesi ise yaklaşık 40 mezun verecek. Biruni üniversitesinin de bu yıl mezun verdiğini düşünürsek toplamda Podoloji mezunu sayımız 100 civarına ulaşacaktır. Önümüzdeki yıl ya da bir kaç yıl içinde ÖSYM tercih işlemlerinde Harran, Biruni, Acıbadem ve Kocaeli Üniversitelerinin haricinde Gaziantep ve Çankırı Podoloji programları tercih listelerine eklenecek. Mezun sayımız zaman içinde katlanarak devam edecek  gibi görünmekte ama maalesef devletteki istihdam bu artışa yanıt verecek durumda değil.
Hal böyle olunca önümüzdeki ay üniversite tercihinde bulunacak ve Podoloji programını yazmayı düşünen genç arkadaşların bu durumu dikkate almalarında fayda var diye düşünüyoruz. Ayrıca alt öğrenimden tercihin kaldırılmış olması da sağlık meslek liselerinden tercihte bulunacak arkadaşlar için ayrı bir dezavantaj oluşturacak. Maalesef podoloji ataması bekleyen 2. sınıf arkadaşlarımızdan bazıları Podoloji ataması olmadığı için mezun olmak yerine lise diplomaları ile atanmayı beklemekte, bu sebeple de kasıtlı olarak tek derslerini alttan bırakmaktadırlar.
Buradan Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinin yetkililerine de seslenmek istiyoruz. Diploma vererek yetkinliğini onayladığınız Sağlık Meslek Lisesi mezunları, en doğal şekilde eğitimlerini ilerletmek ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamanın yanında ülkemizi layık olduğu çağdaş bilim seviyesine yükseltebilmek için nitelikli iş gücü oluşturmaya, öğrenimlerini bir üst seviyeye taşımaya çalışmaktadır. Ama ne yazık ki son Danıştay kararı neticesinde mevcut SML mezunu ve aynı zamanda üniversite öğrencisi olan gençler bir cendereye sokulmuş durumdadır. Podoloji alanından konuya bakılacak olursa öğrencilerimiz zor bir tercihle başbaşa bırakılmıştır. Ya mezun olacaklar ve iş imkanı olarak sadece özel sektörü düşünecekler, ya da tek ders bırakıp KPSS’ye hazırlanarak ortaöğrenim mezunu olarak atanmaya çalışacaklardır. Zaman en değerli hazinemizdir ve bizlerin hayatlarından bu zamanı çalmaya kimsenin hakkı yoktur.

(Alıntıdır: podologuz.com)

0 yorum:

YAKIN ÇEVRENİZDE, SİZ DE DAHİL DİYABETLİ VAR MI ?

"Doğru eğitimin, doğru bilmenin, doğru görmenin ve doğruyu yapmanın, hastalıktan koruma ve tedavi etmede, diyabetik ayak yarasındaki kadar etkili olduğu, hastanın kaderinin bu denli değiştiği ve multidisipliner yaklaşımın mutlaka gerekli olduğu bir başka hastalık yoktur". "İnsan değerinin anlaşılamadığı toplumlarda, ayak sağlığının değerini anlamak ve anlatmak oldukça zordur".
Prof.Dr. Mücahit ÖZYAZAR