Kalori Hesaplama ve Şeker İlişkisi

Bilindiği üzere yıllardır uygulanan kişiye özel kalori hesabı yöntemi ortalama bir kilo başına 30 kalorinin çarpımı ile elde edilmektedir. Özellikle son zamanlarda bir çok diyetistenin boy ve kilo hesabına bakarak da günlük tüketmemiz gereken kalori hesabını elde etmekteyiz

Fakat her besinden aldığımız kalori aynı mıdır ? Yani kalorinin geldiği yerin bir önemi var mı ? Yoksa sadece kalori kalori midir ? Yakın bir zaman içerisinde yayınlanan Sugar Man (şeker adam) adlı belgeselde ele alınan bu konunun üzerinde durulmuş ve oldukça çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir.

Örneğin günlük ortalama 2300 kalorilik fruktoz(şeker) içermeyen bir diyete sahip olan bir birey tam 60 gün boyunca ortalama bir insanın gün içerisinde tükettiği şeker miktarı kadarlık bir diyete başlıyor. Ayrıca bu diyet süresince egzersiz yapmaya devam eden birey, piyasada sağlıklı diye lanse edilen meyveli yoğurt, mısır gevreği, %100 meyve içeren meyve sularından kullanarak 2300 kalori sınırını aşmadan diyetini sürdüyor.



60 günün sonunda şeker diyeti ile ortalama 12 kilo almakta ve bel çevresi 14 santimetre genişlemektedir. Ayrıca düzenli yapılan kan testlerinde karaciğer yağlanması ve diyabet başlangıcı tespit ediliyor. Özellikle vurgulanan nokta sağlıklı bir bireyin bu kadar kısa süre içerisinde tip-2 diyabete bu denli yaklaşması dikkat çekiliyor.

Halbuki buradaki deneyi gerçekleştiren kişi 2300 kalorilik uygun diyetini aşmadan, hatta abur cubur tüketmeden bu kritik duruma ulaşıyor. Sonuçları oldukça çarpıcı olmasına rağmen şeker endüstrisi ve bütün gıda endüstrisi çeşitli finansman kaynakları ile bilim dünyasının bir kısmını kendi tarafına çekerek bu durumu örtbas edebiliyorlar. Çünkü kişinin diyabet veya obez olması şekerin suçu değil kişinin kendi iradesizliğine bağlı fazla yeme ve hareketsizlik olarak lanse ediliyor.

Sonuç olarak yıllardır uygulanan kalori hesabının aslında yanlış olabileceği, çünkü kalorinin hesaplanmasından çok bu kalorinin nereden geldiğinin daha önemli olduğu tezinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. 



0 yorum:

YAKIN ÇEVRENİZDE, SİZ DE DAHİL DİYABETLİ VAR MI ?

"Doğru eğitimin, doğru bilmenin, doğru görmenin ve doğruyu yapmanın, hastalıktan koruma ve tedavi etmede, diyabetik ayak yarasındaki kadar etkili olduğu, hastanın kaderinin bu denli değiştiği ve multidisipliner yaklaşımın mutlaka gerekli olduğu bir başka hastalık yoktur". "İnsan değerinin anlaşılamadığı toplumlarda, ayak sağlığının değerini anlamak ve anlatmak oldukça zordur".
Prof.Dr. Mücahit ÖZYAZAR